Wat maakt het leven waard?

Ik lees veel boeken, maar er zijn weinig die ik in één trek uitlees. En daar hoor het boek The Midnight Library nu ook bij. Hoewel het verhaal eenvoudig en ietwat voorspelbaar is, is het een verhaal dat me altijd zal bijblijven. Omdat het met doet stilstaan bij mijn eigen leven. En op je veertigste mag dat weleens.

In het boek The Midnight Library of in het Nederlands Middernachtbibliotheek van Matt Haig wordt Nora overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven: waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wél bij haar ex is gebleven of haar droom om gletsjeronderzoeker te worden daadwerkelijk heeft waargemaakt. In elk bestaan probeert ze haar weg te vinden. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard?

Zoals hierboven al gezegd zal dit boek me voor altijd bijblijven. Ik ben dit jaar veertig geworden en hoewel ik het verder heb geschopt dan dat ik als tiener dacht, stel ik me soms de vraag Wat nu? Wat wil ik nog doen met de rest van mijn leven?

De grote les dat ik door het boek heb geleerd, is dat het quasi zinloos is om spijt te hebben van de dingen die je hebt gedaan in het verleden of net niet hebt gedaan. Laat dat los. Het verleden kan je niet veranderen, maar wel de toekomst.

De keuzes die je maakt, zijn niet goed of slecht. Het zijn gewoon keuzes. En na een keuze komt er nog één, en nog één, en nog één … tot je sterft.

Daarnaast is het aan jou en enkel aan jou om het leven te leiden dat je wil. Jij hebt het roer in handen, niemand anders. En het is ook niet aan jou om de dromen van een ander als jouw dromen te zien. Jij hebt het recht op je eigen dromen.

Dus bij deze mijn shortlist (aanvullen zal ik later nog doen):

  • Een interessante carrière
  • Een hond
  • Meer genieten van de kleine dingen zoals een weekendtrip, lekker eten, …
  • Mijn stripverhaal afwerken
  • Schilderlessen aan de academie blijven volgen
  • Meer zen zijn

Heb jij het boek Middernachtbibliotheek gelezen? Welke lessen heb jij eruit getrokken? En wat is jouw grote droom nog? Ik lees het graag in een reactie hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *