Een dagboek bijhouden: hoe doe je dat?

Sinds vorig jaar hou ik als volwassen vrouw een dagboek bij. Een dagboek bijhouden was toen mijn goede voornemen. En ik heb het min of meer volgehouden. Dit zijn mijn tips en ervaringen voor als je ook een dagboek wil bijhouden.

In mijn tienertijd heb ik meermaals een poging ondernomen om dagelijks in een dagboek te schrijven. Maar ik hield het nooit lang vol. Ik vond mijn leven te saai en ik schaamde mij voor mijn schrijfsels toen ik die teruglas.

Waarin ik altijd graag in terugbladeren, waren mijn schoolagenda’s. Ik weet niet goed waarom, maar ik vond het prettig om te zien welke taken en toetsen ik had op welke dag …

Hoewel ik dus meer dan twintig jaar geen dagboek had, bleef die drang om te schrijven. Daarom besloot ik het om vorig jaar anders aan te pakken.

  1. Ik kocht de agenda van Eva Mouton. Aan een agenda hou ik goede herinneringen aan over. Een dagboek met witte pagina’s zorgt alleen maar voor stress voor het ongeschreven blad bij mij.
  2. Ik koos voor deze agenda omdat ik stiekem fan ben van Eva, ik steun een lokale artiest en de agenda en heeft een goed formaat.
  3. Elke dubbele pagina beslaat een week. Voor elke dag heb je een paar vrije lijnen om in te vullen. Niet te veel.
  4. Dat je niet zoveel kan schrijven per dag, vind ik een voordeel. Je weet dat het je maar een paar minuten tijd kost om je ervaringen van die dag in te vullen.
  5. Geen inspiratie? Dan schrijf ik op wat ik die dag gedaan heb in een lijstjesvorm 🙂
  6. Ik schrijf alleen in mijn dagboek de dingen die ik me op een oude dag wil herinneren: uitstappen, quotes, hobby’s, leestips, toekomstdromen, levenswijsheden … Misschien is het hypocriet om de negatieve zaken te negeren, maar het is mijn dagboek. Punt uit. Het leven is soms al zwaar genoeg. Dus waarom vasthouden aan angst, verdriet, boosheid als je je kan focussen op overwinningen, troost en geluksmomenten. Levenslessen schuilen in beide.
  7. Heb je een dag niet kunnen schrijven, dan heb je extra ruimte om een postkaart, museumtickets of stickers in te plakken. Ik heb bijvoorbeeld van enkele foto’s stickers laten maken. Zo is mijn dagboek ook een fotoboek geworden met beelden die anders op mijn gsm verloren zijn.
  8. Mijn dagboek ligt naast mijn nachtkastje. Het is een onderdeel van mijn avondritueel geworden: kleren klaarleggen voor morgen, douchen, tandenpoetsen, schrijven, lezen, mijn vriend een nachtzoen geven en dodo doen.

Wat ik geleerd heb na een jaar een dagboek bijhouden? Ik merk dat sommige ideeën en gedachten regelmatig terugkomen. Het zijn dromen die onbewust in mij sluimeren. Door te schrijven en mijn schrijfsels te herlezen, komen die aan de oppervlakte en die kan ik dus niet langer meer negeren. Ik weet wat ik moet doen in 2023.

Ook plannen om een dagboek bij te houden of doe je het al jaren? Deel jouw ervaring hieronder. Ik ben heel benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *