Rake lijnen in graphic novel ‘Samen’ van Luke Adam Hawker (recensie)

De graphic novel ‘Samen’ van Luke Adam Hawker is één van de meest ontroerende verhalen die ik gelezen heb. En daar heeft hij niet veel voor nodig. Met enkel een fineliner tekent Luke elke lijn raak.

Korte inhoud

‘Samen’ gaat over een man en zijn hond. Over moeilijke tijden, eenzaamheid, angst en onzekerheid. Maar ook over hoop en nieuwe vooruitzichten. Dit prachtig geïllustreerde verhaal laat ons zien waar het in het leven echt om gaat als het tegenzit: verbinding en saamhorigheid.

Toen ik de eerste pagina’s las, dacht ik dat het boek ging gaan over trager leven, genieten van de kleine dingen, stilstaan bij de kleine zaken. Essentiële dingen die we vaak over het hoofd zien in ons drukke leven. Maar ik was mis.

De kracht van het samen zijn

Dit verhaal treft ons iedereen. Het is het verhaal dat ons allemaal is overkomen tussen maart 2020 en kortweg tot vorig jaar. Terwijl we opgesloten zaten in onze huizen, soms eenzaam, beseften we de kracht van het samen zijn. Hoewel we alleen waren, zorgden we voor elkaar. De verbondenheid tussen ons was groot en sterk.

Nu we weer kunnen genieten van onze vrijheid en de drukte van het dagelijks leven weer de overhand neemt, mogen we dat gevoel van samenhorigheid tijdens de corona pandemie niet vergeten. Zorg dragen voor onszelf en voor anderen is de kern van ons leven, van onze maatschappij. En dat illustreert deze graphic novel van de eerste letter tot de laatste getekende lijn.

Rake woorden en lijnen

Heel veel heeft schrijver en tekenaar Adam Hawker niet nodig om zijn verhaal neer te pennen en te tekenen. Met een paar woorden en een zwarte viltstift geeft hij een wereld weer die we heel goed kennen. In de details van zijn pennenstreken ligt de hoop en de ontroering. Zoals de zonnebloem die groeit vanuit een klein potje in de woonkamer, de mand met speelgoed voor de hond en het dinertje met twee over het balkon heen.

Koesterende levenslessen

Knap werk. Zeker een aanrader om meermaals te lezen. Op elke pagina staat er een levensles die we nooit mogen vergeten. De graphic novel ‘Samen’ van Luke Adam Hawker herinnert ons eraan dat we elkaar nodig hebben en dat we samen sterker zijn. Nu we terug in een ‘normale’ wereld vertoeven, mogen we die herinnering niet vergeten. Integendeel, we moeten proberen om er elke dag naar te handelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *