Striprecensie Doorsnee van Phaedra Derhore

In deze openhartige graphic novel vertelt tekenaar Phaedra hoe het voelt om dik te zijn en over de vooroordelen die ze elke dag aanhoort van vrienden, familie en wildvreemden. Ze besluit om een maagverkleining te laten plaatsen.

Ben je een stripliefhebber, dan kan ik je alleen maar deze strip van Phaedra aanbevelen. Haar verhaal is eerlijk en puur, waardoor ze ontzettend veel lef toont.

Procedure maagverkleining

Ik ken Phaedra niet, maar ik kan me best voorstellen dat het niet eenvoudig was om dit verhaal op te tekenen. Enerzijds heb je de hoofdlijn waarin ze ons op sleeptouw neemt in de hele procedure van een maagverkleining: de beslissing om een maagverkleining te ondergaan, het bezoek bij de dokter, de operatie zelf en de gevolgen. Zowel de positieve als de negatieve.

Confronterende omgeving

En anderzijds vertelt ze ook hoe haar omgeving op haar reageert. Ik kan me best voorstellen dat ze hier heel wat moeilijke keuzes heeft moeten maken. Want tenslotte toont ze ook de minder mooie kanten van haar vrienden en familie. Die staan voor de rest van hun leven tentoon in deze graphic novel. Dat zal wel heel confronterend geweest zijn voor haarzelf en hen. Mocht ik ooit de kans krijgen om Phaedra te ontmoeten, dan zou ik haar graag willen vragen hoe zij beslist heeft om welke fragmenten uit haar leven te tonen en welke niet. En hoe haar familie en vrienden reageerden toen ze zichzelf zagen in de graphic novel.

Fragment uit de strip Doorsnee van Phaedra Derhore

De strip heeft alleszins mijn ogen geopend. Ik wist namelijk niet dat mensen zo koud konden reageren op iemand met overwicht. Tijdens het lezen van de strip had ik meermaals last van plaatsvervangende schaamte. Vooral dat sommige leden van haar familie zo lomp reageerden, daar schrok ik echt van. Ik heb enkele van die heftige fragmenten ingescand.

Fragment uit de strip Doorsnee van Phaedra Derhore

Kleurgebruik

Wat ik ook bijzonder mooi vond aan deze strip is haar kleurgebruik. Phaedra koos voor een sober kleurpalet met enkel rood- en groentinten. En ook heel bijzonder zijn de paginagrootte illustraties. Daar stromen de emoties zoals wanhoop, eenzaamheid en hoop ervan af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *