Hoe realiseer je vandaag nog je droom van morgen?

Droom je ervan om een boek te schrijven? Een webshop op te starten? Minder te werken en meer te reizen? … Maar weet je niet hoe je dat moet realiseren? Breek je ambitie op in kleine, realiseerbare stappen. Dit zijn mijn tips.

Een paar jaar geleden droomde ik ervan om een eigen postkaartenreeks te ontwerpen en te verkopen. In het begin leek me die droom onrealiseerbaar. Tot ik de tip kreeg om mijn ambitie op te breken in kleine, behapbare stappen. Mijn tips:

  1. Ik hou een logboek bij. Dat is eigenlijk de agenda van Eva Mouton 🙂 , alleen gebruik ik die niet om mijn planning in te noteren, maar ‘s avonds voor ik ga slapen, schrijf ik erin op wat ik die dag heb gedaan, wat mijn ideeën zijn, verlangens en ook twijfels, tips en quotes die ik gehoord heb …
  2. Regelmatig blader ik door mijn logboek en na een paar maanden merk ik dan een rode draad in mijn ideeën. Ambities die regelmatig terugkomen … dat zijn de dromen waarmee je aan de slag moet gaan.
  3. Wanneer ik met een droom zit, praat ik daar graag over met anderen. Niet alleen met mijn partner en vrienden, maar ook met kennissen … Zo vertelde ik vorige week aan mijn dokter wat ik graag in 2023 wil realiseren maar ook over de angst om te falen. Ze zei me dat ik er zeker voor moest gaan omdat ik er heel gepassioneerd over aan het vertellen was. Mensen die je niet zo goed kennen, pikken soms snel op wat jou bezig houdt en waar je talenten liggen.
  4. Ik ben ook lid van een aantal Facebook-groepen waar ik me goed voel en waar ik dus af en toe kleine vragen stel. De reacties die je krijgt, helpen je vaak om je droom beter in kaart te brengen.
  5. Noteer op je laptop, smartphone of in een schriftje wat je droom is en welke stappen je moet ondernemen om die te realiseren. Maak elke stap zo klein mogelijk. Deze website is ook niet gebouwd op één dag. Zelfs niet op één maand. Met potlood mijn verschillende webpagina’s schetsen was mijn eerste stap. Neen, dat is niet waar. Mijn eerste stap was kijken bij anderen hoe zij het aanpakken. Inspiratie hé.
  6. Zorg ervoor dat je in je netwerk minstens één persoon hebt die naar je verhaal wil luisteren. Door erover te praten, kan je de dingen gemakkelijker voor jezelf op een rijtje zetten.
  7. Doe heel veel research. Ik heb mijn website zelf in WordPress gebouwd. Ik wist toen zelf nog niet hoe ik een url moest registreren. Gelukkig vind je op Youtube tal van tutorials. Ik heb er een stap voor stap gevolgd. Niet alleen had ik redelijk snel een website die naar mijn verwachtingen voldoet, maar ik heb ongelofelijk veel bijgeleerd. En op dat laatste ben ik stiekem het meest fier op.
  8. Lukt het even niet? Dat is doodnormaal. Laat het even los. Doe iets anders. Laat de frustratie niet toe of ventileer die. Ga een spaghetti gaan eten met je beste kameraad, maak een wandeling met de hond of kijk naar je lievelingsserie. De goesting om voort te doen, komt dan vanzelf terug.

Welke dromen/ambities heb jij in 2023? En hoe ziet jouw stappenplan eruit? Laat het me weten in een reactie hieronder. Misschien heb ik dan nog wel een extra tip voor jou.

Om jou te motiveren om vandaag al aan de slag te gaan, heb ik deze poster ontworpen. Je kan hem printen op A3 of op A4-formaat. En alvast heel veel succes!

Download Poster: The secret of getting ahead is getting started (.pdf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *