2000 kleurencombinaties

Elke kunstenaar en ontwerper zal dit beamen: een goed ontwerp valt of staat door de kleurkeuze, maar het is niet altijd gemakkelijk om een boeiend kleurenpalet samen te stellen. En dat laatste is nu het uitgangspunt van Garth Lewis, de auteur van het boek 2000 kleurencombinaties: voor grafische, interieur-, web- en modeontwerpers.

Garth Lewis

Garth Lewis is naast schrijver ook kunstschilder en professor aan het Central Saint Martins, University of the Arts in Londen, waar hij les in kleuren en visuele patronen doceert. In het boek beeldt hij niet alleen meer dan 2000 kleurencombinaties af, maar legt hij ook uit waarom kleuren zo goed samengaan of juist niet. Hierbij geeft hij ook altijd de correcte CMYK- en de RGB-waarde.

Kleurenleer

De structuur van het boek is heel logisch. De auteur geeft eerst de basis van kleurenleer: de primaire kleuren rood, geel en blauw en hun onderlinge relatie; de secundaire kleuren groen, oranje en violet en tot slot de tertiaire kleuren groen-geel, rood-oranje en blauw-violet. Hierbij legt hij verschillende begrippen uit zoals de kleurencirkel, kleurtoon, kleurcontrast, waarde en chroma aan de hand van eenvoudige illustraties.

Kleurenpaletten

In het tweede deel van het boek stelt hij alle mogelijke kleurenpaletten voor. Hier onderzoekt hij verschillende kleuren om te laten zien hoe analoge kleurenrelaties werken, hoe ze ontwikkeld worden en wat ze visueel en esthetisch bereiken. In dit hoofdstuk ontdekt de lezer waarom bepaalde kleuren harmoniseren of juist contrasteren, terwijl er toch nog sprake is van een chromatische relatie. Lewis toont keer op keer dat met eenvoudige kleurencombinaties het toch mogelijk is om zowel subtiele, rustgevende als energieke, dynamische ontwerpen te maken.

Kleurenpatronen

Niet alleen toont Lewis diverse kleurverhoudingen, maar stimuleert hij de lezer ook om zelf op zoek te gaan naar interessante kleurenpatronen. Turkse stoffen, de natuur, etalages van winkels, … zijn vaak een bron van inspiratie. Aan de hand van tien voorbeelden toont de auteur dat dit proces heel eenvoudig is, kleur is nu eenmaal overal aanwezig.

Ontwerpers en kunstenaars stellen kleurenpalet samen

Om zijn boek af te sluiten, interviewde Lewis zeven ontwerpers en kunstenaars. Aan elk van hen werd gevraagd een palet van tien kleuren samen te stellen. Zij vertellen welke rol kleuren spelen in hun werk, waar zij hun inspiratie vandaan halen en hoe zij kleuren kiezen. Hun uitleg wordt begeleidt met foto’s van hun werk en enkele kleurstalen.

Kortom, het boek 2000 kleurencombinaties bevat naast alle mogelijke kleurenpaletten, ook waardevolle informatie over kleurentheorie en kleurschakeringen een woordje uitleg van veelbelovende ontwerpers. Maar het allerbelangrijkste wat het boek de lezer leert is: open de ogen en kijk rond in de wereld, want inspiratie vindt u niet alleen in dit boek, maar vooral in het leven. Het boek 2000 kleurencombinaties is een uniek naslagwerk dat niet mag ontbreken in de boekenkast van kunstenaars, ontwerpers en andere creatievelingen. Het boek is dan ook een inspiratiebron voor diegenen die dagelijks in contact komen met kleur, zowel digitaal als analoog.

Praktische informatie

Garth Lewis, 2000 kleurencombinaties: voor grafische, interieur-, web- en modeontwerpers, Tirion Art, 2009, 336 pagina’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *