Sketchnoting: Er geen fuck om geven

Ik moet eerlijk toegeven, ik heb gezwoegd om deze sketchnote te maken. Hoewel Sarah Knight haar verhaal heel boeiend en gestructureerd verteld, wist ik niet wat en hoe ik het visueel moest noteren. Waarom niet?

Uitleggen waarom ik deze Ted-talk zo moeilijk vond om te doedelen, is al een opdracht op zich. Maar ik ga het proberen, want door die analyse zal ik veel leren.

Moeilijk waarom?

  • Tot hier toe heb ik alleen maar sketchnotes gemaakt van boeken of docu’s waar er duidelijk een opsomming zat: ten eerste, ten tweede … Bij de TedTalk The Magic of Not Giving a Fuck was dat minder het geval, althans voor mij.
  • Hoewel ik vrij goed Engels versta, vormt de taal soms een barrière om het visueel te noteren. Begrippen zoals fuck budget klinken supergoed, maar ik vind dat niet altijd zo eenvoudig om dat te vertalen.
  • Er zit veel humor in de Ted-talk. Erg fijn om naar te kijken en te luisteren, maar hoe noteer je dat precies?

Mijn oplossing

  • Ik heb twee keer naar de Ted-talk van Sarah Knight gekeken
  • Ik heb besloten dat ik enkel de essentie ging sketchnoteren. Wat voor mij belangrijk was is de ‘niet-sorry-methode’.
  • Ik heb een kladversie gemaakt.

Sketchnoting is een grote hulp

Ik heb de Ted-talk The Magic of Not Giving a Fuck twee keer gezien. Niet meteen twee keer na elkaar, maar met een week tijd tussen. Toen ik de talk voor de eerste keer zag, wist ik niet zo goed hoe ik het moest tekenen. Omdat het al avond was, besloot ik om mijn teken- en schrijfspullen aan de kant te leggen.

Toch was ik vastberaden om deze Ted-talk te doedelen. En toen ik een week later het Youtube-filmpje terug opzocht, besefte ik dat ik zo goed als niets meer wist van wat Sarah Knight had verteld. Alleen de illustratie van het spaarvarkentje herinnerde ik me nog, maar voor de rest niks, noppes, nada.

Nu is het een weer een week geleden wanneer ik deze sketchnote heb gemaakt en nu nog herinner ik me de niet-sorry-methode. Meer nog, ik ben vastberaden om deze tip in de praktijk om te zetten.

Ik herinner me het niet alleen omdat ik haar talk getekend heb, maar ook omdat ik de tijd heb genomen om de essentie eruit te halen en om die te structureren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *