10 tekenspullen die je nodig hebt om te sketchnoten

Om sketchnotes te maken, heb je helemaal niet veel tekenmateriaal nodig. Een potlood en printpapier is voldoende. Dit is het materiaal dat ik gebruik.

1. Schetsboek

Goedkoop printpapier is perfect om daarop doodles en sketchnotes te maken. Meer zelf, ik beveel het aan. Doordat het goedkoop is, ga je jezelf de vrijheid geven om te experimenteren. Is je tekening niet wat je gehoopt had, geen enkel probleem. Gooi je blad weg en begin opnieuw.

Met een schetsboek ligt het verhaal een beetje anders. Met een schetsboek word je steeds ‘geconfronteerd’ met je werk waarvan je misschien niet zo tevreden bent. Hierdoor kan het zijn dat de drempel om te tekenen verhoogt, waardoor je uiteindelijk niets meer op het papier toevertrouwt. Je moest eens weten hoeveel schetsboeken ik al heb weggegooid omdat ik niet content was met mijn werk. Uit bijna al mijn schetsboeken zijn er pagina’s gescheurd en dat is uiteraard heel jammer.

Waarom ik toch voor een schetsboek kies? Ten eerste verplicht ik mij om die volledig in te vullen met sketchnotes. Een termijn heb ik daar niet opgeplakt. En ten tweede blijven mijn doodles gebundeld. Op los papier durven die soms eens te verdwijnen.

De schetsboek die ik gebruik is de Seawhite travel journal, 128 pagina’s, 130 gram papier.

2. Cirkelsjabloon

In het eerste jaar van de opleiding grafisch vormgeving moesten we een jaar lang kubussen natekenen met in elk kubusvlak een ovaal. Een jaar lang, dag in dag uit, I kid you not. En zelfs na dat jaar ben ik nog niet in staat om een perfecte ovaal of cirkel te tekenen. Daarom dat ik me deze cirkelsjabloon heb aangeschaft. Misschien vind je dat ik hierdoor ‘valsspeel’. Maar wie heeft ooit beslist dat dit valsspelen is? Mijn mening is: als het bestaat, waarom dan niet gebruiken?

3. Gom

Nog zoiets dat op school werd beschouwd als valsspelen. De leraar plastische opvoeding had liever dat je de tekening hermaakte of de fout liet staan. Wel, weg ermee met die flauwekul. Gebruik je gom zoveel als je wil. Niet overtuigt? Ga dan eens naar het stripmuseum in Brussel. Daar zal je zien dat wereldbekende striptekenaars zelfs tipp-ex gebruiken om hun fouten te corrigeren.

Mijn tip: snij een stuk van je gom zodat je een ronde kant hebt om grote vlakken uit te gommen en een platte kant voor de details.

4. Kneedgom

Een kneedgom is niet echt een gom om je potloodlijnen te doen verdwijnen. Ik gebruik het vooral om mijn potloodtekeningen iets lichter te maken, vooraleer ik ze inkleur.

5. Potloodgom

Erg handig om kleine details zoals ogen uit te gommen.

6. Tekendriehoek

Ik kan me geen leven meer voorstellen zonder een tekendriehoek. En mijn vriend ook niet wanneer hij het terras aan het leggen is, bloembakken in elkaar zet of een nachtkastje maakt. Regelmatig moet ik mijn tekendriehoek zoeken in zijn gereedschapskoffer.

Misschien wat overdreven, maar het is echt wel een gerief. Heel eenvoudig meet je afstanden en zorg je ervoor dat je lijnen loodrecht op je blad staan.

7. Zwarte stiften

Ik heb al heel wat zwarte stiften versleten. Het liefst gebruik ik deze: de pigment liner van Staedtler. De stiften in het pakket hebben verschillende lijndiktes: 0,05 mm – 0,1 mm – 0,2 mm – 0,3 mm – 0,5 mm en 0,8 mm. De 3 laatste gebruik ik het meest.

Waarom deze stiften? Ze zijn goedkoop. Ze lopen niet uit op je papier, ook niet op grof papier zoals aquarelpapier. En ze zijn watervast. Vooral dat laatste is heel belangrijk. Ik heb al stiften gehad waarvan me beloofd werd dat ze niet uitlopen, maar wanneer ik dan de tekening inkleur met aquarel of kleurstiften, maakt de zwarte inkt vlekken en strepen. Daar gaat je harde werk. Let dus hierop bij de aankoop van zwarte stiften.

8. Potloden

Op school mochten we geen vulpotloden gebruiken. Volgens de leraar kon je daar geen fijne lijnen mee zetten. Had ik maar nooit geluisterd tijdens mijn opleiding. Ik heb mijn gewone potloden al jaren ingeruild voor deze twee: maatje 0,5 mm en 0,3 mm. Steeds fijne lijnen en nooit afgebroken punten. Heerlijk gewoon.

9. Witte gelpen

Oké toegegeven, dit heb je niet nodig. Ik gebruik deze witte gelpen regelmatig om witte accenten te leggen, bijvoorbeeld de witte puntjes in de ogen of om glans weer te geven.

10. Kleurstiften

Jarenlang heb ik gewone kinderstiften gebruikt. Pas vorige maand heb ik deze Faber-Castell PITT artist pens gekocht. Met de penseelpunt kan je zowel details tekenen als grote vlakken inkleuren. En de kleuren zijn helder.

Mijn tip? Koop niet meteen een volledige set. Kies gewoon je favoriete tinten zoals ik heb gedaan. Ik ben er zeker van dat ik hiermee nog veel sketchnotes ga maken voor ik nieuwe kleuren ga bijkopen.

Bovendien is het kopen van een beperkte set sowieso een goed idee. Hierdoor heb je meteen een eigen stijl doorheen al je werk.

Vragen?

Wil je meer weten? Laat dan gerust een reactie achter. Ik antwoord met heel veel plezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *