Waarom ik me inschreef in de kunstacademie

Soms moet je een stap terug zetten om weer vooruit te gaan. Het is een zin die ik onlangs hoorde in deze podcast van de Universiteit van Vlaanderen. Die quote is blijkbaar onbewust blijven hangen, want vorige maand besloot ik in een opwelling om opnieuw naar school te gaan. En niet zomaar een school. Een school waar ik twintig jaar geleden de raad kreeg om een andere richting te kiezen.

In de podcast Ben je een loser als je geen carrière maakt legt dr. Tanja Verheyen, expert demotie aan de VUB, uit waarom een stapje terugzetten in je (werk)leven een slimme zet is. Hierdoor gun je jezelf rust en creëer je de kans om een andere weg in te slaan.

Ik ben niet op zoek naar een nieuwe carrière. Ik ben niet op zoek naar promotie. Ik ben niet op zoek naar avontuur.

Ik ben op zoek naar mezelf.

Toen ik achttien was, wou ik heel graag schilderkunst studeren. Na mijn ASO volgde ik een zevende jaar KSO. En dat pakte anders uit dan gehoopt. Ik kreeg het advies om kunstwetenschappen te studeren omdat ik volgens de docenten een studiebol was.

Ik besloot om koppig mijn eigen weg te volgen en drie jaar later studeerde ik af als grafisch vormgever. En daar ben ik vandaag de dag nog steeds heel blij om.

De afgelopen 20 jaar heb ik niet meer geschilderd zoals ik dat in mijn studiejaren deed. Tijdens mijn opleiding grafisch vormgeving heb ik fotorealistisch leren aquarelleren. Maar toen ik de schoolbanken verliet, heb ik nooit meer zo geschilderd omdat ik enkel de fouten zie die ik maak.

Hierdoor kan ik niet meer genieten van mijn creaties.

Maar ik ben nooit vergeten hoe graag ik met pen, borstels en papier aan de slag ga. Hoe ontspannend ik het vind om enkel te piekeren over welk soort geel en rood ik moet mengen om dat specifieke oranje te maken. Even alle dagelijkse zorgen opzij. Gewoon verf mengen.

Ik wil mijn faalangst (of mijn perfectionistische drang, het is maar hoe je het bekijkt) aanpakken. Leren beseffen dat fouten maken mag. Dat genieten van het proces het doel is. En als het resultaat dan ook nog eens oké is: dat is de kers op de taart.

Ik herbegin op een startpunt.

Morgen ga ik naar de derde les van de opleiding schilderkunst. Ik heb er ongelofelijk veel zin in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *