Gratis beelden zijn niet altijd gratis

Pexels, Pixabay, Unsplash, Nounproject, Freepik … zijn online platformen waar je foto’s en illustraties kunt downloaden en gebruiken. Gratis, maar niet voor niks.

Ook voor gratis beelden van gratis platformen gelden er auteurs- of merkrechten. En wanneer je die rechten schendt, riskeer je hiervoor aangeklaagd te worden. Dus vooraleer je die foto voor je flyer downloadt of dat icon voor je logo, lees dan eerst de spelregels.

Let op met foto’s van mensen

Wil je een gratis foto gebruiken van een spelend kind of van een volwassen man die een boek aan het lezen is? Wees dan voorzichtig. De modellen in de foto moeten hiervoor een Model Release of een quitclaim ondertekend hebben. Jammer genoeg is dat bij gratis platformen vaak niet het geval.

In een quitclaim geven de modellen toestemming dat hun foto gratis wordt gebruikt.

Maar als het model dat niet heeft ondertekend en bijvoorbeeld zijn of haar foto ziet in jouw flyer of op jouw blog en hiermee niet akkoord gaat, dan kan hij of zij jou hiervoor aanklagen. Niet het platform dat de beelden heeft verspreid, maar jou.

Let op met foto’s van publieke gebouwen

Wist je dat je niet zomaar foto’s mag maken of verspreiden van het Atomium? De rechten hiervoor liggen in de handen van de erfgenamen van de ontwerper, André Waterkeyn. Hetzelfde geldt voor de verlichting van de Eiffeltoren. Die rechten bezit de Société Nouvelle d’exploitation de la Tour Eiffel.

Dus pas op als je een foto gebruikt van een nieuw stationsgebouw, het MAS of de gebouwen van Victor Horta. Win voor alle zekerheid steeds advies in.

Pexels, Pixabay en Unsplash

De meest bekende gratis fotodatabanken zijn Pexels, Pixabay en Unsplash. Je vindt hier grote foto’s voor zowel online als offline gebruik. Op de website staat dat bronvermelding niet hoeft, maar wel geapprecieerd wordt. Toch zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden wanneer je foto’s van deze platformen gebruikt:

  • Identificeerbare personen mag je niet weergeven op een beledigende, pornografische, obscene, immorele, lasterlijke … manier.
  • Je mag de foto’s niet verkopen als bijvoorbeeld een poster zonder hierbij extra elementen toe te voegen.
  • Impliceer geen goedkeuring van je product door de mensen of merken in het beeldmateriaal.

Freepik

Het aanbod aan gratis illustraties is heel groot op Freepik. Waarom dan toch een betalend abonnement nemen van 10 euro per maand?

Bij gratis downloaden wordt er gevraagd om de bron te vermelden. Op de website staat zelf geschreven hoe je dat precies doet per medium.  

The Noun Project

The Noun Project catalogiseert meer dan tweemiljoen icons die zijn gemaakt door grafisch vormgevers van over de hele wereld. Alle icons kan je gratis downloaden, zelf in een .svg-formaat. Dat betekent dat je elk icon kan aanpassen naar al jouw wensen en voor elk medium kunt gebruiken.

Net zoals bij Freepik, vraagt The Noun Project om een bronvermelding. En ook hier staat klaar en duidelijk hoe je dat precies moet doen. Bovendien moet je je inloggen wanneer je een icon wil downloaden en worden alle downloads bewaart in je profiel.

Een icon gebruiken als logo is verboden. Maar je mag dat eventueel wel doen als het icon voldoende bewerkt is. Het platform raadt aan om in dat geval aan om een advocaat te raadplegen die gespecialiseerd is in auteursrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *