Wie ben jij?

Wie ben je en wat doe je? Dat is de eerste vraag die ik altijd stel tijdens een interview. Lijkt misschien een rare vraag, want ik weet perfect wie voor mij zit. Maar toch is en blijft dit een goede opener. Waarom, dat leg ik je hieronder uit.

Voor ik iemand interview, bekijk ik eerst zijn of haar LinkedIn-profiel: studies, werkervaring, functietitel … Ik weet dus heel goed wie voor mij zit tijdens een gesprek, maar toch start ik elk interview met: stel jezelf even voor.

Sommigen hebben me al verrast met het antwoord hierop. Zo had ik ooit een interview met een voorzitter die toen wereldrecordhouder was bij één of andere sport. Of ze vertellen uitgebreid over hun hobby, een reis die ze onlangs gemaakt hebben … Een bewijs dat we meer zijn dan onze functietitel.

De belangrijkste reden waarom ik start met deze vraag is om de ander even op adem te laten komen. Veel geïnterviewden zijn het namelijk niet gewoon om geïnterviewd te worden. Ze vinden het best wel spannend en soms ook eng. Ze zijn bang om niet de juiste woorden te vinden en soms ook om een mal figuur te slaan.

Met die vraag keer ik weer even terug naar een terrein waar ze zich op hun gemak voelen, namelijk wie ze zelf zijn. Mensen praten graag over zichzelf. Ik zie hen dan ontspannen.

En tegelijk krijgen ze ook de tijd om mij te leren kennen. 

En dan start het echte gesprek vanzelf.

Tussen twee mensen die elkaar vertrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *