Soms moet je gewoon voor je grote droom gaan, ook al voel je je er niet 100% klaar voor. Ik ben nu hartstikke bezig om de mijne te realiseren. En ik hoop dat ik erin slaag. Dit is mijn traject tot nu met enkele tips zodat jij ook aan de slag gaat met jouw droom.
Het was altijd mijn droom om een kinderboek te illustreren. Als kind tekende ik prenten na uit boeken en ik was fan van Walt Disney. De wens om zelfs een boek te creëren sluimerde toen al.
Daarom heb ik het altijd jammer gevonden dat ik niet naar het kunsthumaniora ben geweest. Ik heb later ‘s avonds en in het weekend tekenworkshops gevolgd, maar daar bleef het toch altijd bij de basis. Daarbij moet ik wel toegeven, dat ik nooit echt de moed had om in mijn vrije tijd uren te oefenen met potloden, verf en penselen.
Sinds drie jaar ga ik naar de kunstacademie in Wetteren. Ik volg daar de opleiding schilderkunst. Die richting sprak me het meest aan omdat het atelier heel rustig aanvoelt en ik krijg er ook de kans om illustratief te werken.
Gestart vanuit het niets
Begin dit jaar besloot ik quasi uit het niks om er toch eens aan te beginnen. Herinneren hoe het allemaal echt begon, doe ik me niet meer. Maar opeens had ik een hoofdpersonage, daarna een start van het verhaal, een probleem en een oplossing. Tijdens een treinrit schreef ik alles rustig op op kladpapier.
Fouten maken mag
De beste beslissing was om de lat niet te hoog te leggen. Fouten maken mag en het is vooral belangrijk dat ik me amuseer. Dus weg tekentablet, welkom aquarel, neocolor II en kleurpotloden, mijn favoriete tekenmaterialen.
En oh ja, ik heb fouten gemaakt. Maar dat is niet erg. Je kan altijd een stapje terugzetten. In mijn geval: de gom bovenhalen of een tekening opnieuw inkleuren.
Over een paar weken hoop ik klaar te zijn. Het verhaal is heel eenvoudig. Het boekje 24 pagina’s. Maar het is van mij. En ik ben nu al ongelofelijk verliefd op de creaturen die ik tot leven heb gewekt.
Tips om te starten met jouw droom
Ook van plan om een droom van jou te verwezenlijken? Dit zijn enkele tips:
- Maak tijd vrij
Reserveer elke week een vast moment, hoe kort ook, om aan je droom te werken. Dit kan helpen om een gewoonte op te bouwen en zorgt ervoor dat je vooruit blijft gaan, zelfs in drukke weken. - Begin klein en haalbaar
Start met een eenvoudig, haalbaar project om in de flow te komen en niet overweldigd te raken. Het hoeft niet meteen perfect of groots te zijn. Kleine stapjes helpen om door te zetten. - Verlies de spontaniteit niet
Creativiteit heeft soms de meeste ruimte nodig als je het loslaat. Geef jezelf de vrijheid om dingen uit te proberen, fouten te maken, en vooral: speel met je ideeën! - Zoek steun en deel je proces
Vertel vrienden of familie over je project en deel af en toe een update. Hun steun kan je motiveren om door te zetten. Bovendien kan een ander perspectief soms nieuwe ideeën opleveren. - Vier elke mijlpaal
Elke stap is er een! Of het nu het afronden van een eerste schets is of het verzinnen van een nieuwe wending in je verhaal. Sta even stil bij je voortgang en vier wat je hebt bereikt.
“Wat is jouw grote droom? Schrijf het op, maak een eerste kleine stap, en deel je verhaal hieronder. Laat je inspireren door het plezier van het proces en voel je vrij om fouten te maken. Begin vandaag nog aan jouw avontuur!”