Ik herinner me nog een van mijn eerste interviews. Urenlang research vooraf en dan met knikkende knieën op pad, terwijl ik me vastklampte aan een lange lijst met vragen. Het gesprek verliep stroef. Ik was zo gefocust op mijn lijst dat ik nauwelijks écht luisterde naar wat mijn gesprekspartner zei. De spontane momenten, waar vaak de mooiste verhalen zitten, liet ik liggen.
In de loop der jaren heb ik geleerd: een goede voorbereiding is essentieel, maar je moet ook durven loslaten. Voorbereiding geeft je de basis, vertrouwen en richting om je geïnterviewde het podium te geven en het gesprek soepel te laten verlopen. Hieronder deel ik enkele tips om je interviews voor te bereiden als een pro.
Waarom is voorbereiding zo belangrijk?
Een goed interview begint lang voordat je de eerste vraag stelt. Waarom? Omdat voorbereiding zorgt voor:
- Scherpere vragen: Je vermijdt oppervlakkige of voor de hand liggende vragen en komt sneller tot de kern.
- Zelfvertrouwen: Met de juiste voorbereiding straal je rust en professionaliteit uit, waardoor je gesprekspartner zich op zijn of haar gemak voelt.
- Flexibiliteit: Als je goed voorbereid bent, kun je inspelen op spontane wendingen in het gesprek zonder de draad kwijt te raken.
Stappenplan
1. Duik in je research
Neem de tijd om alles te leren over:
- Je geïnterviewde: Wat is hun achtergrond? Wat hebben ze bereikt? Hebben ze recente publicaties of interessante uitspraken gedaan?
- Het onderwerp: Welke trends, uitdagingen of ontwikkelingen spelen er?
Extra tip: Noteer opvallende details tijdens je research. Deze kunnen een uitstekende ijsbreker of aanknopingspunt zijn tijdens het gesprek.
2. Bepaal je doel
Een interview zonder doel gaat vaak alle kanten op. Stel jezelf daarom vooraf de vraag: wat wil ik écht weten? Denk na over:
- De kernboodschap: Welke inzichten wil je delen met je publiek?
- Focusvragen: Welke vragen helpen je om deze boodschap boven tafel te krijgen?
Voorbeeld: Als je een ondernemer interviewt, kun je je richten op hoe ze een specifiek probleem hebben opgelost. Dit geeft focus, in plaats van het gesprek te laten verzanden in een breed carrièreverhaal.
3. Luister en speel in op spontane momenten
Hoewel voorbereiding belangrijk is, moet je ook durven loslaten. De beste verhalen ontstaan vaak uit onverwachte wendingen. Stel open vragen en haak in op interessante opmerkingen van je gesprekspartner.
Vervolgvragen zoals “Kun je daar wat meer over vertellen?” of “Hoe pakte dat precies uit?” zorgen vaak voor waardevolle inzichten.
Hulp nodig?
Heb je hulp nodig bij het voorbereiden, afnemen of uitwerken van interviews? Of wil je een krachtig verhaal voor je publiek neerzetten? Neem gerust contact met me op. Ik help je graag!