Een diepgaand gesprek: 10 tips

Ik maak er mij vaak schuldig aan. Te vaak zelf. Het niet aandachtig luisteren naar iemand. Ik geef het eerlijk toe. Mijn gedachten dwalen weg naar het werk, kleine en grote zorgen … waardoor ik niet geniet van het nu en een goede conversatie.

In de TED-talk 10 ways to have a better conversation geeft Celeste Headlee je enkele tips over hoe je in de toekomst een betere gespreks- of liever zelf luisterpartner wordt.

Vooral tip 6 zal me altijd bijblijven: vergelijk jouw ervaringen niet met die van je gesprekspartner. Zijn of haar verhaal gaat niet om jou. Het gesprek dat je hebt is geen zelfpromotie.

Het is een fout dat ik soms maak. Iemand vertelt me iets over wat hij of zij ervaren heeft en ik reageer dan met Ah ja, ik heb ook zoiets meegemaakt. Terwijl als ik mijn ei kwijt wil en een ander onderbreekt mij met zo’n gelijkaardige reactie, ik dat soms storend en zelfs onrespectvol vind.

Dankzij Celeste ben ik mij bewust van dit kleine kantje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *